Accessibility Tools

Στα εργαστήριά μας γίνονται καθημερινά και χωρίς ραντεβού, όλες οι Βιοπαθολογικές εξετάσεις.

Οι Απεικονιστικές (υπερηχογράφημα, μαστογραφία, σπινθηρογράφημα, αξονική, μαγνητική κ.λπ) εξετάσεις διενεργούνται καθημερινά, κατόπιν ραντεβού και για αρκετές από αυτές απαιτείται ειδική προετοιμασία από τον εξεταζόμενο/η

Επικοινωνήστε μαζί μας και το προσωπικό των κέντρων μας θα προγραμματίσει το ραντεβού σας και θα σας εξηγήσει οποιαδήποτε άλλη απορία.


ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

Συνιστάται 12ωρη νηστεία και λήψη ελαφρού γεύματος την προηγούμενη ημέρα ( ιδίως για εξετάσεις σακχάρου – χοληστερίνης – τριγλυκεριδίων ). Συνιστάται η αποχή από το κάπνισμα για 2 ώρες πριν την αιμοληψία, λόγω της δυνατότητας επίδρασης στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Εάν πρόκειται για απλές εξετάσεις check up καλό θα ήταν να μην έχει γίνει λήψη αντιβιοτικών τις τελευταίες 5 ημέρες, o εξεταζόμενος να μην έχει περάσει πρόσφατα ίωση και αν πρόκειται για γυναίκα να μην έχει έμμηνο ρύση. Τα χάπια που έχει κρίνει ο θεράποντας ιατρός να παίρνει ο εξεταζόμενος καθημερινά λαμβάνονται κανονικά. Η λήψη νερού επιτρέπεται. Αν πρόκειται για εξετάσεις θυρεοειδούς ο θεράποντας ιατρός θα κρίνει αν ο ασθενής που παίρνει χάπι θα το λάβει εκείνη την ημέρα. Επίσης για εξετάσεις ηπαρίνης μετά από ένεση πρέπει να γίνεται μετά από συγκεκριμένες ώρες μετά την εκτέλεσή της σύμφωνα με οδηγίες θεράποντα ιατρού. Για μέτρηση επιπέδου φαρμάκου ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός και να μην έχει λάβει το φάρμακο. Για μέτρηση PTH απαραίτητη 12ωρη νηστεία. Η σύγκριση αποτελεσμάτων που αναφέρονται στον ίδιο ασθενή αλλά σε διαφορετικό δείγμα δεν είναι έγκυρη αφού ενδεχόμενη διαφοροποίηση αποτελέσματος μπορεί να οφείλεται σε διαφοροποίηση δίαιτας ή θεραπευτικής αγωγής του εξεταζομένου κ.λ.π.

ΟΥΡΑ

Επιθυμητά τα πρώτα πρωινά ούρα μετά από σχολαστικό πλύσιμο της περιοχής σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο. Το σωστό δείγμα για γενική και καλλιέργεια ούρων αφορά ούρα που λαμβάνονται στο μέσον της ούρησης. Αποφυγή λήψης αντιβιοτικών. Μόλις συλλεχθούν τα φέρνετε στο εργαστήριο ή τα τοποθετείτε αμέσως στη συντήρηση. Για τεστ εγκυμοσύνης συνιστάται πρώτο πρωινό δείγμα.

ΟΥΡΑ 24 ώρου

Σε ουροδοχείο 24ώρου από το φαρμακείο μαζεύονται όλες οι ουρήσεις. Αρχίζει η συλλογή από τη δεύτερη ούρηση της πρώτης ημέρας και όλες οι ουρήσεις στο συγκεκριμένο δοχείο μέχρι και τα πρώτα πρωινά της επόμενης ημέρας (αντίστοιχη ώρα). Δεν αφήνεται καμία ούρηση εκτός δοχείου, ελλιπή δείγματα δίνουν ανακριβή αποτελέσματα εξετάσεων. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής. Εφόσον απαιτείται δίαιτα ανάλογα με το είδος της εξέτασης καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό ή δίδεται από το εργαστήριο. Ο εξεταζόμενος πρέπει να καταναλώνει την ίδια ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής, όπως συνήθως φυσιολογικά καταναλώνει, εκτός εάν υπάρχουν άλλες οδηγίες από τον ιατρό. Όχι αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΚΟΠΡΑΝΑ

Σε ειδικό δοχείο από το φαρμακείο χωρίς βοήθεια κλύσματος. Μόλυνση του δείγματος από ούρα πρέπει να αποφεύγεται. Δείγμα από πάνα γίνεται δεκτό εφόσον υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα δείγματος.

ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη μαζεύεται όλη η ποσότητα με καθαρά χέρια. Συνιστάται 3 έως 7 ημέρες αποχή και αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής. Το δείγμα θα πρέπει να εισέλθει στο εργαστήριο εντός 30΄ από την ώρα συλλογής.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ

Αποχή τουλάχιστον 2 ημερών. Όχι αίμα. Όχι κολπικές κρέμες. Όχι κολπικές πλύσεις και αποφυγή ξένου σώματος για 2 τουλάχιστον ημέρες. Για καλλιέργεια κολπικού υγρού αποφυγή λήψης αντιβιοτικών.

ΛΗΨΗ ΛΕΠΙΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΝΥΧΙ

Η περιοχή της βλάβης να μην έχει καθαριστεί και πλυθεί με αντισηπτικά και να μην έχει υπάρξει χρήση αλοιφής ή άλλης αντιβιοτικής σκόνης για τουλάχιστον 7 ημέρες. Αν πρόκειται για νύχι, αποφυγή η χρήση βερνικιού νυχιών και ασετόν.

ΠΤΥΕΛΑ

Συλλογή σε αποστειρωμένο δοχείο για τη μεταφορά των πτυέλων. Το δείγμα πρέπει να προέρχεται από βαθύ βήχα. Συντήρηση στο ψυγείο μέχρι την ώρα αποστολής στο εργαστήριο.

ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ένα δείγμα πρώτης πρωινής ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη καθημερινά για 3 συνεχόμενες ημέρες εκτός εάν έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες ο θεράπων ιατρός.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΗΘΡΙΚΟΥ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ

Ο εξεταζόμενος να μην έχει ουρήσει τις προηγούμενες 4 ώρες.


ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Για τις Ακτινογραφίες, τις Μετρήσεις Οστικής Μάζας και τις Μαστογραφίες δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Αν πρόκειται για επανεξέταση θα πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες εξετάσεις. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας , ζητά υπερηχογράφημα μαστών και μαστογραφία η μαστογραφία πρέπει να προηγείται του υπερηχογραφήματος.

Όλες οι ακτινολογικές εξετάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατόπιν ραντεβού.


ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΜΕ TI - 201 ΣΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ

 • Εάν η εξέταση γίνει πρωί να είστε τελείως νηστικός/η. (Επιτρέπεται λίγο νερό).
 • Αν η εξέταση γίνει μεσημέρι, το πρωί μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό.
 • Εάν παίρνετε καρδιολογικά φάρμακα και φάρμακα πιέσεως, θα τα πάρετε κανονικά την ημέρα της εξέτασης, εκτός και εάν έχετε διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό σας.
 • Εάν παίρνετε φάρμακα σακχάρου δεν θα τα πάρετε το πρωί της εξέτασης.
 • Εάν κάνετε ινσουλίνη δεν θα την κάνετε το πρωί της εξέτασης.
 • Ηρεμιστικά φάρμακα που τυχόν παίρνετε δεν διακόπτονται.
 • Είναι απαραίτητο να φέρετε μαζί σας ότι καρδιολογικές εξετάσεις έχετε κάνει (τεστ κοπώσεως, triplex καρδιάς, παλαιότερο σπινθηρογράφημα κλπ.).
 • Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια (οι κυρίες κατά προτίμηση φούστα ή παντελόνι, όχι φόρεμα).
 • Σας ενημερώνουμε ότι η διάρκεια της εξέτασης είναι 4 - 4,5 ώρες.

(Ο περισσότερος χρόνος είναι η αναμονή στο σαλόνι και όχι εξέταση).


ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΝΕΦΡΩΝ ΜΕ TC-99 (ΤΕΧΝΗΤΙΟ) ΣΕ Γ ΚΑΜΕΡΑ

Υπάρχουν 2 σπινθηρογραφήματα νεφρών: Το στατικό (DMSA) και το δυναμικό (DTPA) ή ραδιενεργό νεφρόγραμμα.

 • Στο στατικό η διαδικασία είναι η ίδια με το σπινθηρογράφημα οστών. Χορήγηση ραδιοφαρμάκου και αναμονή 2-2,5 ώρες.
 • Στο δυναμικό η διαδικασία είναι 1 ώρα και 30 λεπτά (1 ώρα η προετοιμασία με τα νερά και 30 λεπτά στο μηχάνημα για φωτογραφίες).
 • Θα πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες εξετάσεις δηλαδή προηγούμενο σπινθηρογράφημα και εξετάσεις σχετικές με τα νεφρά (υπερηχογράφημα, πυελογραφία κλπ.)
 • Για 2 ημέρες δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με εγκυμονούσες και μικρά παιδιά για λόγους ακτινοπροστασίας.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ ΜΕ TC-99 (ΤΕΧΝΗΤΙΟ) ΣΕ Γ ΚΑΜΕΡΑ

 Υπάρχουν τα απλά και τα 3 φάσεων. Η διαφορά τους έχει να κάνει με την τεχνική της εξέτασης και το κλείσιμο των ραντεβού.

 • Να προσκομίζονται προηγούμενες εξετάσεις εάν έχουν γίνει (για τα 3 φάσεων ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές).
 • Για 2 ημέρες δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με εγκυμονούσες και μικρά παιδιά για λόγους ακτινοπροστασίας.
 • Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 3 ώρες. Χορήγηση ραδιοφάρμακου, 2 - 2,5 ώρες αναμονή πίνοντας νερό και 30 λεπτά στο μηχάνημα για φωτογραφίες.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ ΜΕ SESTAMIBI

 • Διάρκεια εξέτασης 2 ώρες περίπου.
 • Πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες εξετάσεις όπως υπερηχογραφήματα Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών, και εξετάσεις αίματος (Ασβέστιο, Παραθορμόνη).

ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ – ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ

ΑΞΟΝΙΚΗ ΑΝΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

 • Ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει κάτι ελαφρύ πριν την εξέταση (καλό είναι να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά).
 • Προσέρχεται την ώρα του ραντεβού και του χορηγείται 1 ποτήρι γαστρογραφίνης.
 • Αν πρόκειται για επανεξέταση θα πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες αξονικές.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

 • Ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει κάτι ελαφρύ πριν την εξέταση (καλό είναι να αποφύγει τα γαλακτοκομικά).
 • Προσέρχεται 2 ώρες πριν την εξέταση και του χορηγούνται 2 ποτήρια γαστρογραφίνης και μετά από μισή ώρα άλλο ένα ποτήρι.
 • Δεν επιτρέπεται να ουρήσει 1 ώρα πριν την εξέταση και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή.
 • Αν πρόκειται για επανεξέταση θα πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες αξονικές.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

 • Ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει κάτι ελαφρύ πριν την εξέταση (καλό είναι να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά).
 • Προσέρχεται 2 ώρες πριν την εξέταση και του χορηγούνται 2 ποτήρια γαστρογραφίνης και ένα ποτήρι ακόμη πριν την ώρα της εξέτασης.
 • Δεν επιτρέπεται να ουρήσει 1 ώρα πριν την εξέταση και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή.
 • Αν πρόκειται για επανεξέταση θα πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες αξονικές.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Για τις Μαγνητικές Τομογραφίες δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, πλην της MRCP (αφορά στο Πάγκρεας) για την οποία απαιτείται ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός 6 ώρες πριν το ραντεβού. Αν πρόκειται για επανεξέταση θα πρέπει να προσκομίζονται προηγούμενες εξετάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Μαγνητική Τομογραφία δεν μπορεί να εκτελεστεί σε εξεταζομένους που φέρουν Βηματοδότη ή έχουν Μεταλλικά Μοσχεύματα/Ράμματα που δεν είναι από Τιτάνιο. Επίσης στις γυναίκες που έχει τοποθετηθεί Σπιράλ απαιτείται η αφαίρεσή του, πριν την εξέταση.

Οι ΑΞΟΝΙΚΕΣ και οι ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ γίνονται κατόπιν ραντεβού.


ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

Για τα υπερηχογραφήματα δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, εκτός κι αν πρόκειται για εξέταση της ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ , για την οποία απαιτείται νηστεία. Εάν η εξέταση διενεργηθεί μεσημέρι ή απόγευμα πρέπει να προηγηθεί νηστεία 6 ωρών. Επίσης για τα υπερηχογραφήματα της κάτω κοιλίας ΜΗΤΡΑΣ-ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ, ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ και ΠΡΟΣΤΑΤΗ, απαιτείται κατανάλωση νερού (5-6 ποτήρια) 2 ώρες πριν το ραντεβού και δεν επιτρέπεται η ούρηση μέχρι να γίνει η εξέταση. Στην περίπτωση που η ΜΗΤΡΑ εξεταστεί ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΑ δεν απαιτείται καμία προετοιμασία.

Όλα τα υπερηχογραφήματα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατόπιν ραντεβού.

 

 

 

 

Από το 1987 με την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών

© 2023 Biodiagnostics.gr. Designed and Developed by Web Rely